<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8979916324030367209\x26blogName\x3dFr%C3%B8ken+Makel%C3%B8s\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://frokenmakelos.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dno_NO\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://frokenmakelos.blogspot.com/\x26vt\x3d-2257351198009471507', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Frøken Makeløs

 

Makeløs moteblogging

Av en eller annen grunn virker det som det er et voldsomt skille mellom motebloggere og resten av Bloggebyen. Motebloggerne gir antagelig glatt beng i alle andre enn seg selv, mens blant liksom-smarte synsebloggere har det tilsynelatende blitt riktig så korrekt å latterliggjøre dem som er opptatt av klær. Det faktum at tenåringsjenter som poster dagens antrekk har minst ti ganger så mange lesere som sinna damer og moteblinde menn, betyr tilsynelatende ingenting annet enn at verden er full av idiotiske mennesker.

Det provoserer meg. Hvorfor er det mer ærefullt eller viktig å drive med sinnablogging (som ingen leser) enn med moteblogging? Hvorfor gir det kred å ha fotoblogg, musikkblogg, datablogg eller bokblogg - mens det er patetisk å skrive om fashion? Hvorfor tillater politisk interesserte mennesker - som holder verdier som toleranse og ytringsfrihet høyt - seg å se ned på folk som tilfeldigvis interesserer seg for trender? Er det ikke mulig å ha to tanker i hodet samtidig?

Så derfor - bare på gjørs - blir det nå en uke med makeløs moteblogging. Jeg gidder ikke la meg begrense av hva andre mener om dette, jeg orker ikke late som jeg ikke syns at fashion er interessant i håp om å virke intellektuell og saklig og dyp - og jeg nekter å la meg plassere i noen tematisk kategori (se opp for makeløs katteblogging, interiørblogging og matblogging).

Den kommende uka blir det altså daglige outfitbilder, skosnakk, motemeninger og alt som ellers detter ned i hodet på meg. Det eneste jeg ikke kan love er at jeg lar være å blogge om ting som ikke har noe som helst med mote å gjøre.

Etiketter: ,

 

til denne posten

 
Anonymous ingrid Sier:

Helt enig!!! Gleder meg til å lese kommende uke hos deg =)

 
 
Blogger Anathema Sier:

Jeg er muligens en sint dame iblant (?), men jeg er iallfall helt enig i kommentaren du skrev under den posten du linker til. Det er IKKE mer intelligent og allmenngyldig å skrive om dupeditter enn om mote. Begge deler er særinteresseområder og har lite eller ingenting å gjøre med verdensfreden - og det er helt greit.

I stedet for å rakke ned på tenåringsjentene for at de skriver om mote og har enkelte grammatikkfeil, tror jeg det kan være på sin plass å spørre: Hvor er tenåringsguttene hen? Og jeg tipper svaret er: De fleste av dem skriver så dårlig norsk at de ikke er i stand til å føre en blogg.

 
 
Anonymous emelie Sier:

Hurra, endelig noen som har skjønt det :)

 
 
Blogger Frøken Makeløs Sier:

ingrid: åh, så deilig at det er flere av oss!

anathema: det er ingenting galt med å være sinna dame! heller ingenting galt med å skrive musikkblogg eller datablogg eller hva som helst. det jeg ikke skjønner er hvorfor noen syns det er greit å velge seg ut tenåringsjenter som blogger om sin moteinteresse som en gruppe det er greit å slenge dritt om. sånt provoserer meg grenseløst.

som du kanskje så i kommentaren min i den posten jeg linker til, så lurer jeg også på hvor tenåringsguttene er. det at tenåringsjenter blir hørt på den offentlig arenaen gjennom blogging, er på ingen måte et tilbakeslag for kvinnekampen - slik som enkelte mener.

å si at man er et brødhue fordi man er interessert i trender, er mannssjåvinistisk så det holder.

 
 
Blogger Frøken Makeløs Sier:

emelie: right back at'ya! :-)

 
 
Blogger abre Sier:

Det er mulig jeg er begrepsforvirret, men etter min mening er klær og mote to vidt forskjellige ting.

Det går an å mene (slik jeg gjør) at det er helt greit å være opptatt av klær, samt estetikk i mer vid forstand, akkurat som folk har andre interesser som man ikke nødvendigvis deler.

Og så går det an å samtidig mene (slik jeg gjør) at fenomenet mote (enten det gjelder klær eller noe helt annet) er fordummende, fordømmende, ensrettende, kynisk, spiller på usikkerhet, og en rekke andre lite sympatiske ting.

Hva disse motebloggerne egentlig pleier å skrive om aner jeg jo ikke. Jeg har derfor verken grunnlag eller interesse til å uttale meg om dem.

Derimot skriver jeg gjerne litt stygt om moter, når det passer seg sånn.

 
 
Anonymous tankekorset Sier:

Godt skrevet! U go, girl! ;P

 
 
Anonymous Tja Sier:

Mmm.. for meg så er det like kjedelig å lese sinna, politiske, fotografiske eller mote-blogger. Du må passe på å ikke miste den touchen du har av en lett lest blogg som er spennende uten å bli for tung å kjedelig.

 
 
Blogger vibeke Sier:

En virkelig bra "moteblogg" finner du hos Hilde Marstrander:http://hildemarstrander.wordpress.com/

 
 
Anonymous Anonym Sier:

.... Ehm.... det der var jo i høyeste grad sinnablogging ?? - Men nå går du altså over i moteblogging. Det gleder jeg meg til. Det er okei med forandring. Jeg driver med "kaosblogging" - som den eneste i verden !!

 
 
Blogger Delirium~ Sier:

Dette gleder jeg meg til. Vil ikke overraske meg om Frøkna har makeløs smak (hihi). Selv liker jeg å lese moteblogger, sminkeblogger og neglelakkblogger minst like bra som andre blogger. I følge min kjære leser jeg nok litt i overkant mange neglelakkblogger da han synes at neglelakkstæsjet mitt begynner å gå over noen støvleskaft. Men vi har blitt enige om at jeg ikke er gæærn før jeg har dobbelt så mange som i dag...

Hvis du vil ha neglelakkgjesteblogger denne uken synes jeg du skal si i fra :o)

 
 
Blogger Frøken Makeløs Sier:

abre: de fleste som er opptatt av klær (utover det å holde seg varm) er også opptatt av mote. det er man fodi man ønsker å følge med på hva som skjer av nyheter på det feltet man interesserer seg for - og ikke fordi man er slave av motebladenes formaninger.

så nei, jeg er ikke enig med deg der :-)

tankekorset: åh takk! *puster litt med magen*

tja: hvis du er redd for at dette vil bli en smal temablogg, så er frykten helt ubegrunnet. jeg lar meg ikke sperre inn i én kategori :-)

vibeke: kult, den skal jeg sjekke ut. er bare litt travel akkurat nå :-)

kristian severin skeie: som jeg har sagt; det er ingenting galt med sinnablogging. det som provoserer meg er når folk dømmer andre mennesker på sviktende eller usaklige grunnlag.

kaosblogging høres veldig bra ut!

delirium: jeg tror det er mange av oss; oppegående, reflekterte, smarte kvinner som klarer å ha flere tanker i hodet samtidig - og som i tillegg til politikk og religion og krig og fred, også er opptatt av mote og klær. hurra for oss!

neglelakkgjesteblogger høres helt fantastisk ut - i'll let you know (foreløpig har jeg plenty av materiale selv :-)

 
 
Blogger Candy Sier:

Er helt enig med deg. Det kryr jo av datablogger skrevet av svette nerder med masse gramatikkfeil, uforståelig slang og annenhver ord på engelsk uten at jeg har sett noen klage på det ;)

 
 
Blogger etaktuarliv Sier:

Jeg tenkte at jeg skulle skrive at jeg gleder meg til å lese motebloggene dine. Men så ser jeg en drøss med lignende kommentarer her, og da føler jeg at jeg må bidra med noe mer.

Hm. Jeg må tenke litt over det.


Hilsen fra Helsinki! Her virker det som om de har latt miljøvernet gå litt vel langt, ettersom te-koppene på hotellrommet ikke var vasket. Den ene hadde rød leppestift, og den andre hadde noen te-rester. Eller kanskje det var kaffe.

Hva blir det neste? Uvaskede håndklær, for å spare miljøet? Jeg venter i spenning.

 
 
Blogger Delirium~ Sier:

Hurra for oss!!! :o)

 
 
Blogger abre Sier:

Jeg tror så gjerne at de fleste som er opptatt av klær er opptatt av mote. De fleste unge som (påstår de) er opptatt av musikk, er jo egentlig mest opptatt av mote, de også: hva som er "riktig" å høre på akkurat nå. Ikke minst: hva de andre hører på. Sånn er det sikkert med klær også. Hva vet jeg.

"følge med på hva som skjer av nyheter"

Det er klart at heller ikke smak oppstår i vacuum. Man kan la seg inspirere av andres ideer, helt klart.

Men når motene skifter er det først og fremst et uttrykk for at noen forsøker å spekulere i folks behov for tilhørighet. Mitt poeng er at dersom man skriver kritisk om dette fenomenet, er ikke det det samme som å fordømme noens interesse. Like lite som det betyr at man er uinteressert i estetikk. Snarere tvert imot.

Så hvis det er estetikk og design disse "motebloggene" handler om, er det selvsagt en like respektabel interesse som enhver annen. Hvis man derimot er en "slave" av motebladenes formaninger (og jeg mener det er dét fenomenet mote handler om), så synes jeg at det bør være legitimt å kritisere, selv om det blir framstilt som "interesse". Jeg har klikket litt rundt, og får inntrykk av at det er mye forskjellig. Noen skriver bra om klesdesign, tar gode bilder, og har en svært bevisst smak. Noen er mest opptatt av å ta bilder av seg selv, og noen fungerer som bevisstløst reklamemagasin for "det som skjer".

Jeg tror kanskje at mange av de som kritiserer skiller dårlig mellom moteslaveri og interesse for design/klær. Hvordan er det med motebloggerne selv?

 
 
Blogger Frøken Makeløs Sier:

candy: det er nettopp det, at menn tilsynelatende kan blogge ukritisert om sine interesser, men når jenter gjør det samme så er det plutselig fordummende.

etaktuarliv: det er ikke alltid nødvendig å være så original :-)

skitne tekopper høres ille ut, men hva gjør man vel ikke for miljøet? hører helsinki er en bra by!

delirium: jah!

abre: for tenåringer handler jo det meste om å passe inn, det begrenser seg ikke til bare musikk og klær.

jeg er enig i at det helt åpenbart er en del aktører som ønsker å tjene raske penger innenfor klesindustrien, på samme måte som det er det innenfor data, tele, musikk og mye annet. at man spekulerer på folks behov for tilhørighet når motene skifter fort er jeg imidlertid ikke så sikker på, det er jo mye enklere å passe inn nå - med et mylder av parallelle moter - enn på åttitallet da alle skulle ha 501.

hadde kritikken mot motebloggene vært like saklig som det du er her, så ville jeg ikke hatt det minste problem med å akseptere det. men at det har utviklet en slags praksis hvor det er både "lov" og "korrekt" å slenge dritt om motebloggere som gruppe uten å analysere fenomenet noe videre, det kan jeg ikke like.

og som jeg vel har sagt så er jeg ikke enig i at man må være slave av motebladenes formaninger for å kunne være interessert i mote.

 
 
Blogger abre Sier:

Det ser ut som du og jeg ikke har så mye å være uenige om, bortsett fra begrepsbruken.

Og bare så det er sagt: jeg forsvarer på ingen måte de som rakker ned på motebloggerne, og slenger dritt. Sånt er alltid ufint, og spesielt i dette tilfellet, når mange av de det går utover er unge jenter som akkurat har begynt å blogge.

 
 
Anonymous virrvarr Sier:

Skal du moteblogge, så må du leke med magiske polyvore.com. Jeg hadde det ufattelig gøy hele natten med å sette sammen anntrekk.

Ellers- jeg får lyst til å skrive et langt essay om hvordan ting jenter er opptatt av ,tilfeldigvis alltid rangeres som under ting gutter er opptatt av. Det er lov å disse motebloggere, men ikke lov å disse techbloggere som skriver uleselig om linux. Lin hadde et utmerket innlegg om hvordan det er lov å mobbe kattebloggerne fordi det er en damegreie, og dette kan overføres til klær også.

 
 
Blogger Frøken Makeløs Sier:

abre: å slenge dritt kan aldri forsvares, heller ikke usaklig kritikk. det er lov å være uenig men da må man gå på sak og ikke på person.

og jeg syns disse unge motebloggerne er modige jeg - det er jo dødsskummelt å legge ut bilde av seg selv under overskriften "(gårs)dagens outfit"!

virrvarr: jeg har ikke helt forelsket meg i polyvore altså. men kanskje jeg må gi det en sjanse til?

ah, akkurat hva jeg mener. jeg kan ikke skjønne at det skal være så vanskelig å akseptere klær som en interesse på lik linje med alle andre interesser og jeg mistenker også sterkt at det har noe med fordeling av typiske mann/kvinne-interesser.

jeg forbereder en aldri så liten tordentale om dette senere i denne moteblogguken :-)

 
 
Blogger Annikken Sier:

Word.

Nå har jo mye blitt sagt her, men jeg er også stadig forbauset over hvordan endel ser seg berettiget til å skulle være toneangivende for hele blogglandia, og mene at moteblogging er på trynet.

Folk har da hatt forskjellige interesser til alle tider. Motebloggenes mål har vel heller aldri vært å skrive om politikk eller film.

Personlig synes ikke jeg blogger om film er så interessant av den enkle grunn at jeg ikke er så opptatt av filmer. Men jeg synes ikke det er vits i å slenge dritt om filmblogger for det.

 
 
Blogger Frøken Makeløs Sier:

Jeg vet ikke helt hvorfor disse motebloggerne har ertet på seg så mange, men mistenker altså at det har noe å gjøre med at mote (som så mange andre typiske kvinneinteresser) ikke blir ansett som særlig viktig.

og så glemmer man visst at det aldri var meningen at de skulle handle om noe annet enn, vel - mote.

 
 
Blogger Frøken Makeløs Sier:

Altså, kommentaren over var til deg Annikken :-)

 
 
Blogger Snuppelura Sier:

Det var DENNE posten jeg mente som var litt i samme bane som min. Bra det er flere som skrive rom dette!!

 

Svare?